Apreciere generală: În prezent, Karima este cel mai productiv soi remontant de căpșuni
Bine ați venit la prima prezentare pentru cultivarea soiului remontant, brevetat de Grupul Mativi. De la genetică la fructe, este deviza mărcii noastre.
Programul nostru de ameliorare a apărut dintr-o afacere de familie cu fructe de pădure cu vechime, compania este un membru activ al pieței producției de fructe din 1975, situată pe platoul Pinè din munții Trentino, la 1000 de metri deasupra nivelul mării. În acestă locație, prin selecție, a apărut soiul remontant, Karima, un soi de căpșun testat pe suprafața comercială din 2018. Karima s-a remarcat imediat prin productivitatea sa ridicată, care este în prezents oiul cel mai productiv. Printre alte caracteristici, Karima se remarcă prin ușurința sa de recoltare, prin durata lungă de depozitare, strălucirea excepțională combinată cu o culoare naturală roșu de căpșuni. Nu în ultimul rând, fructul „suculent” a soiului Karima, așa cum este descris de consumatori, vă duce la tentația imediată de a consuma căpșună după căpșună.
Calitatea fructelor: Karima are o formă perfect conică care are o dimensiune mare menținută pe tot parcursul sezonului. Produce un fruct foarte suculent cu un grad Brix mediu-mare. Procentul de fructe mici sub diametrul 27 mm este foarte mic.
Perioada e producție: Deoarece Karima are un randament generos de fructificare, se pretează la diferite tehnici de producție. Producția soiului Karima este deosebit de mare la prima recoltare, mai ales dacă se folosesc plante cu două sau trei muguri. Cu acest tip de plantă există un interval scurt de două săptămâni și apoi continuă în mod constant până la sfârșitul producției. Culoarea fructului este roșu aprins și nici la temperaturi scăzute nu are probleme de ”guler alb”. La plantele mini-tray sau cu rădăcină nudă A+, vârful de producție este mai mic în prima tură și este compensat de o producție mai mare ulterior.
În zonele cu climă caldă de vară, se pretează la o tehnică specială folosind plante cu rădăcină liberă de clasa A sau A+. Se plantează la mijlocul lunii iulie, primele flori sunt îndepărtate pentru a permite plantei să producă noi coroane. De la mijlocul lunii august, toate tulpinile de flori sunt lăsate pentru a produce de la mijlocul lunii septembrie până la sfârșitul lunii noiembrie. Planta este apoi aptă pentru a hiberna, Karima va începe o nouă fază de producție în primăvară (aprilie până în iunie). Producția din al doilea an, spre deosebire de alte soiuri remontante, este de o cantitate și calitate extra cu dimensiuni peste standard. Nu este necesar să tăiați primul flux de flori, cu excepția curățării unor tulpini de flori care în timpul iernii ar fi putut fi deteriorate de îngheț.
Comportamentul plantelor: Karima este o plantă cu tije de flori foarte robuste de o lungime medie. Este extrem de ușor de cules și acest lucru permite recoltarea fructelor, în vârf de producție, de peste 45 kg pe oră de persoană. Masa foliară este abundentă de aceea este necesară, defolierea periodică a celor mai vechi frunze, care să permită razelor de lumină să pătrundă în tufă, să ajungă la frunzele mici ale coroanei și, prin urmare, să stimuleze diferențierea noilor inflorescențe. Cele mai bune rezultate de producție se obțin în culturile plantate pe un singur rând, la o densitate cu 8 plante pe metru liniar.
Tehnica de cultivare: Având în vedere productivitatea ridicată, din primele experimente a reieșit clar că soiul Karima trebuie susținută cu o schemă de fertilizare adecvată. Formula de irigare trebuie studiată ținând cont de substratul, solul pe care îl utilizați.
Aceasta este schema clasică de fertilizare cu o apă inițială, de bună calitate și un substrat pe bază de turbă (turbă MPS 3)